Alles op een rijtje
Door: Hennie
Blijf op de hoogte en volg Hennie
26 Januari 2013 | Kenia, Kisumu
Het zal je niet verbazen, ik ben weer helemaal thuis.
Zr. Ludovena zwaait nog steeds de scepter en wordt geassisteerd door Pamela en Mellen.
Toen ik hier vier jaar geleden kwam, waren hier zo’n 80 hoofdzakelijk lichamelijk gehandicapte kinderen. Door aanschaf van 3 computers was het computerprojekt geboren. Het centrum barste uit z’n voegen en er werd 2 km verderop een school incl. internaat gebouwd, St. Martin. De grote meisjes en jongens incl. vijf computers (dankzij donaties) verhuisden. De kleine jongens en meisjes (3 groepen, totaal 36 kinderen) waarvan sommigen met een meervoudige handicap bleven hier. Allemaal kinderen die niet kunnen lopen. Wanneer het mogelijk is krijgen zij in de loop van de tijd beugels en krukken zodat er een nieuwe wereld voor ze open gaat.
St. Martin, school + internaat
Hier huizen nu zo’n 65 jongens en meisjes. De laatste jaren heeft er een verschuiving plaats gevonden. Nu zijn er veel meer kinderen met zowel een lichamelijke als een geestelijke beperking.
Binnenkort kan de nieuwe vleugel in gebruik worden genomen. Meer slaapzalen en meer ruimte. Dus plaats voor meer kinderen! De donaties dit jaar gedaan voor de “slaaplekkeractie” is in overleg bestemd voor de uitbreiding daar. Net als vorig jaar kunnen we opnieuw twintig bedden en matrassen aanschaffen zodat ook de nieuwe kinderen “Lllekkelll slllapen!”
Geweldig! Namens de mensen hier een BIG THANK YOU!
Drie á vier keer in de week maak ik de heerlijke wandeling naar St. Martin om computerles te geven.
De opleiding voor de grote meisjes op het centrum floreert de laatste 2 jaar, mede dankzij een aantal nieuwe vakken zoals kook- en computerlessen (6 computers mogelijk door donaties).Vorig jaar konden we van het resterende bedrag een kapsalon starten. De kapster Rose is in dienst van het centrum, ze geeft de meisjes les en dames uit de omgeving die hun haar gedaan willen hebben hoeven nu niet naar Kisumu maar kunnen bij haar terecht, dit scheelt reiskosten én tijd!. De inkomsten gaan naar het centrum. Van de winst kon een aantal kleine dingen die noodzakelijk waren aangeschaft worden. Vanwege toenemende klandizie zijn Pamela en ik donderdag naar Kisumu geweest om aanvullende dingen te kopen.
Dit jaar gaan we bovendien uitbreiden met een nagelstudio voor manicure en nagels lakken, wat hier verheven is tot een ware kunst. Allemaal gemakkelijk te leren en te doen, ook al zit je in een rolstoel. Het gaat erom dat deze meisjes een vak leren die bij hen past en waarmee zij later in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.
Vorig jaar waren het er vierentwintig, nu is er dankzij de uitbreiding van de nieuwe bedden in 2012 plaats voor dertig. Hier geef ik iedere week twee middagen computerles en een morgen handwerkles.
26 Januari 2013 - 15:41
Greet:
Geweldig wat daar allemaal aan het ontwikkelen is.Misschien kunnen ze de nieuwe vleugel naar jouw vernoemen, dat zou toch leuk zijn. Grapje hoor, maar ik vind wel dat je daar erg veel bijdraagt aan de vooruitgang. Ga zo door en veel wijsheid bij al die projekten.
Liefs Greet -
26 Januari 2013 - 17:16
Gaatske:
Ha lieve Hennie,
Dat beleef ik helemaal mee. Je werk daar lijkt ontzettend veel op wat wij deden in Sao Paulo, behalve dat wij met niet gehandicapte kinderen werkten.Dus is het voor jou een slagje moeilijker lijkt me, maar ook erg dankbaar om te doen. Ook leef je in een heel andere omgeving, veel natuur om je heen, dat is altijd een heerlijke uitlaatklep, even een wandeling tussendoor voordat je je lessen begint. Super, hoor, geniet er ook van hè!!
Liefs
Gaatske en Huib (op krukken)
30 Januari 2013 - 17:28
Leen Guijt:
Hallo Hennie,
Leuk om zo je bezigheden daar te bekijken en te zien hoe je de kinderen blij maakt en ze ook nog iets leert.
P.S. Als je de foto's van een onderschrift wilt voorzien moet je het nummer dat bij de foto staat weghalen en op die plaats je tekst zetten.
Lieve groeten van Leen.