’n Zonnige zondag
Door: Hennie
Blijf op de hoogte en volg Hennie
13 Oktober 2015 | Ghana, Hohoe
Na regen komt zonneschijn! Wat een verademing na al die hoosbuien. Het is zondag en iedereen is mooi gekleed voor de kerkdienst. Met een aantal kleintjes sjok ik naar de kerk. Ben je niet nat van de regen dan wordt je het wel van het zweten, de luchtvochtigheid is hoog, maar dat mag de pret niet drukken. Aangekomen bij de kerk hebben onder een grote boom de kleintjes hun eigen dienst. De groten maken net hun rondedans en als Ghanees met de Ghanezen dans ook ik er lustig oplos.
De preek was vandaag gedeeltelijk in het Engels “De rijke jongeling” en aardig goed te volgen. Na afloop op weg terug naar huis komt Bless naast me lopen. Hij kwam vanmorgen aanwaaien en het is dan leuk te zien, hoe blij jong en oud is om hem weer in ons midden te hebben. “Hennie kon je de preek verstaan?” vraagt hij belangstellend. Met zijn 22 jaar is het bijna (hij heeft ook nog iets kinderlijks) een volwassen man. Samen nemen we de preek nog even door en komen tot de slotsom dat ook wij hier van kunnen leren.
Thuis is Esther druk bezig met de was “Je bent niet naar de kerk geweest Esther?” vraag ik. “ Nee al mijn kleren waren vuil, ik had niets om aan te trekken”. Esther ten voeten uit. De hele middag verwacht ik haar want we zullen posters met Afrikaanse kledingmodellen op te hangen, de zgn kalenders. Geen Esther. Na mijn siësta maak ik overuren achter de naaimachine. De schooluniformen worden door de kinderen klaargemaakt voor de nieuwe schoolweek en dan ontdekken ze allemaal wel wat, maar buiten schijnt de zon en is een uniform weer opgekalefaterd krijg ik hier binnen zonnige gezichten op de koop toe.
Tussen de bedrijven door mogen Ivy, Esenam en Forgive nog hun nieuwe jurken showen en natuurlijk volgt een fotosessie. Gedragen worden de jurkjes nog niet, daar willen ze mee wachten tot de Kerst.
’s Avonds is er de gebruikelijke dagsluiting. Er wordt wat gezongen en Bijbelteksten opgedreund. Vandaag heeft Senyo een korte meditatie over “heb God en je naaste lief als jezelf” het sluit mooi aan bij de woorden die we vanmorgen hoorden. Heeft niemand een meditatie dan wordt ik nog wel eens gevraagd of ik iets heb. Weer een uitdaging, tja ‘k heb altijd wel iets. ‘k Houd het kort, meestal een ervaring uit te praktijk van alle dag of ‘k vertel over een keuze die ik heb gemaakt. Onderwerpen die oa aan de orde komen zijn; eerlijkheid, God houdt van jou en je laten dopen (sommigen zijn daarmee bezig) is geen doel op zich maar een begin. En…? Er wordt geluisterd!
Met een gezamenlijk gebed wordt deze zonnige zondag waardig afgesloten.
Mijn werkzaamheden gaan nog wel even door. Van drie paar sportschoenen liggen de zolen los. De nieuwe voorraad sterke secondenlijm doet wonderen en opgetogen verdwijnen de eigenaars met hun ‘nieuwe’ schoenen en een zonnig humeur naar hun slaapzalen. Als ik eindelijk klaar ben en iets voor mijzelf aan het doen ben komt Esther binnen. “Jammer Esther ‘k heb de hele middag op je gewacht, ‘k ben nu druk.” Met een gezicht als een donderbui verlaat ze mijn kamer. Toch nog een bui vandaag…..
Verder vind ik dat het best redelijk met haar gaat, ze is een stuk gezelliger dan vorig jaar, alleen die school, dat leren oef. Als ze maar iets leuks te doen heeft met haar handen. De materialen heb ik wel voor haar. Inmiddels hangen de posters en heeft ze een chique jurk uitgezocht die we samen gaan maken. We hebben er zin in, maar eerst nog wat de kleintjes en een African dress voor Elia.
13 Oktober 2015 - 12:12
Hannie Schippers:
Dat knippen komt me bekend voor Hennie. En in de periode in Italië ging het met olijven op dezelfde manier. Vanaf het balkon keken we zo in de olijfgaard, dat beeld komt dan zo weer boven. Fijn dat je zo goed kontakt met de kinderen hebt en ze jou zo vertrouwen ,dat is heel kostbaar voor jou als voor hen .Een groet vanuit een fris kikkerlandje . Hannie S. -
14 Oktober 2015 - 16:41
Ab En Nellie:
Hoi Hennie
Leuke verhalen en mooi dat sommige meisjes precies weten wat ze willen.
Onze dochter was een twijfelaartje dan vroeg ze altijd, zal ik het doen Mam ??
Heb altijd veel voor haar gemaakt vonden we allebei leuk.
Nu zit ze zelf in de mode en weet precies wat ze wil, mooi he.
Groetjes uit een koud Nederland. -
17 Oktober 2015 - 12:25
Elly Aling:
Ha Hennie,
Wat een bedrijvigheid weer en zo te bemerken "rol" je zo weer in die nieuwe omstandigheden met veel enthousiasme en liefde. Je handen staan niet verkeerd eigenlijk voor alle werkzaamheden.
Je hoeft ook niet meer na te denken wat je "nu weer eens moet doen". Al die werkzaamheden en gelukkig ook alle liefde komt naar je toe.
Geweldig hoor.
Hier behoorlijk oktober. Henk is een poosje in Parijs - heeft veel werkzaamheden voor het kerkje daar en ik hier eea. Dezer dagen is ook hij weer in Den Haag en gaan we over paar weken een wat langere periode naar Parijs.
Alle goeds en veel succes.
Lieve groet,
Elly