Verrassingen

Door: Hennie

Blijf op de hoogte en volg Hennie

19 Mei 2022 | Kenia, Kisumu

Verrassingen!

De 1e verrassing was direct bij aankomst. De rechtervleugel van de gebouwen is zowel aan de buiten- als de binnenkant totaal vernieuwd. Waar eerst een paar grote ziekenzalen, een dokterspost en een woning waren, zijn nu een aantal mooie 4 en 2 persoons- ziekenkamertjes met een totaal van 26 bedden gemaakt. Alles mooi betegeld en voorzien van wastafels, douches en toiletten. Een gift vanaf Malta heeft dit alles mogelijk gemaakt. De andere gebouwtjes zullen ooit ook opnieuw worden geschilderd zodat het een geheel vormt. Een prachtige opknapbeurt!

Wanneer we op een morgen in een nieuw aanbouwseltje een kijkje nemen, zit daar tot mijn grote verrassing Jerian, ik ken haar al 14 jaar. Ze mist haar twee benen, heeft protheses en loopt met twee krukken. Ze ging hier als kind naar school en als 10 jarige wist ze al precies wat ze wilde, leren en een baan! Door de jaren heen zag ik haar zo af en toe wanneer ze naar de workshop kwam ivm haar protheses. Altijd was ze vastbesloten om te studeren en te werken. Dankzij hulp vanuit Nederland heeft ze haar studie kunnen doen en sinds een tijdje is ze op het centrum aan het werk. Ze glundert dan ook van oor tot oor. Het is deze doorzetster van harte gegund! Vaak dacht ik; “Krijg je haar als werkneemster dan heb je een hele goeie!” Gelukkig ziet zr. Ludovena de noodzaak van een baan voor mensen met een beperking en heeft ze deze baan aan Jerian gegund. Hier wordt ik helemaal gelukkig van!

Omdat het nieuwe rooster voor de meisjes van de brei- en naai-opleiding nog niet volledig werkt, kan ik gelijk twee dagen handwerkles geven. 'k Heb aangegeven dat ik dit jaar graag werk met een klein groepje ipv een klaslokaal vol. Er zaten nog wat onafgemaakte tasjes bij de handwerkspullen die twee jaar geleden door mijn snelle vertrek vanwege corona niet afkwamen. Gelukkig vindt Corrie het ook leuk om te helpen want met een paar nieuwelingen moet je echt engelengeduld hebben. Soms kunnen ze amper een naald vast te houden en eenvoudig rijgwerk is voor een paar al een enorme klus, maar zij genieten ervan en straks hebben ze een leuk tasje om thuis te showen. Het zijn drukke intensieve dagen en wat is het dan leuk om te horen dat de keuken voor de lunch zal zorgen. Tussen alle bedrijven door neem ik af en toe even een rustpauze terwijl Corrie kookt of de afwas doet.

Op een morgen nemen we de brommertaxi (piki piki) naar Sondu voor geldopnames en boodschappen. De driver verrast mij met de mededeling dat hij mij wel kent en weet te vertellen dat ik uit Nederland kom en al heel wat jaartjes op het centrum kom. Met mijn kin op zijn schouder zoeven we al pratend 5 km bergafwaarts. Wanneer ik Edwin later vertel dat ik de gloednieuwe asfalt weg maar niks vindt, moet hij hartelijk lachen. De 'dancing road' met z'n kuilen en gaten, die bij avond in het licht van de koplampen leek op een maanlandschap, was minder comfortabel maar eigenlijk veel leuker!

In het weekeind speelden we wat met de kleintjes. Voor hen én voor ons een feestje! Er wordt niet veel met ze gedaan en daarom is het dubbel genieten voor ze als wij met wat speelgoed komen of een grote strandbal. Dan is het een vrolijke boel, iedereen krijgt de bal wel een keer op het hoofd wat ze prachtig vinden. Omdat de bal zo licht is, is het zelfs voor de meest spastische handjes of voetjes niet moeilijk om hem in beweging te krijgen. Zo iets kleins, groot plezier!

Vandaag heerlijk lopend naar Sondu, vanwege de plensbui van gisteravond en de modder op de binnenweggetjes gaan we maar langs de grote weg. Een uur en een kwartier, vandaar pakken we de brommertaxi, de zon breekt door en 'k ben wel een beetje aan het eind van mijn Latijn, maar... 'k heb wel weer mijn grens verlegd, hiep hoi! Sinds lange tijd weer eens meer dan 10.000 stappen gedaan. 's Middags lekker even plat. 's Avonds mogen we weer eten uit de keuken halen, wat een verwennerij toch iedere keer. De eerste week zit er alweer op, het gaat werkelijk veel te snel! Het is volop genieten!

helaas lukt het plaatsen van foto's nu niet, 'k probeer het later.

warme groetjes Hennie

• 19 Mei 2022 - 18:57

Adry Den Heyer:

Dag lieve Hennie,
    Jij hebt je grens verlegd, maar ik ook. Ik leef nu mee met jou en je boeiende verhalen uit een andere wereld die Sondu heet.
    Met bewondering en respect voor je inzet blijf ik je graag volgen. Lieve groet, Adry

• 19 Mei 2022 - 19:20

Christiana:

Wat fijn dat het Jerian gelukt is om en te studeren en nu zelfs werk te kunnen doen, dat bij haar past.
    Het is trouwens een groot herkenningsfeest voor jou he, het is daar ook zowat je tweede thuis.
    Ik ben heel blij dat Corrie mee is, ergens vind ik dat heel geruststellend. Geniet samen nog enkele weken. Liefs

• 19 Mei 2022 - 19:26

Zwartkop:

Zo zo, dus jij mist “the dancing road”. Veel inwoners van Kisumu zullen deze asfaltweg (tarmac) een zegen vinden. Wat fijn dat Jerian, zonder benen maar met protheses, haar draai heeft gevonden in het centrum. En van strandballen heb je nooit genoeg. Geniet van de lachjes en middagdutjes. 10.000 stappen is maar een getal. Wees lief voor jezelf na alle zonnestraaltjes van afgelopen jaren.

• 19 Mei 2022 - 23:37

Sabine:

Een mooi bericht dat er zoveel vernieuwd is in het centrum en leuk dat jullie dat nu ook kunnen zien. Het is toch zo bijzonder dat jullie daar nu zijn! Fijn dat Corrie mee is gegaan, flexibel is en van alles aanpakt. Ondertussen kun jij de nodige rust nemen Hennie. Ja, de tijd gaat snel maar is nog niet voorbij. Ik wens jullie nog een heerlijke tijd toe, samen met alle bewoners. Lieve groeten van mij

• 21 Mei 2022 - 20:23

Greet Westerveld:

Lieve Henny,
    Fijn, die verrassingen allemaal bij aankomst
    Je bent al zo fijn begonnen al.
    We leven met je mee, hoor!
    Ben je voorzichtig met jezelf?
    Liefs Greet en Maaike.

• 25 Mei 2022 - 07:19

Jeroen Steenbergen:

Even via deze weg: Corrie, gefeliciteerd!

• 25 Mei 2022 - 14:45

Hannie Schippers :

Lieve meiden eerst wil ik Corrie felisiteren met haar verjaardag,van Harte Corrie!. Mooi om van jullie te horen en dat het goed gaat. Fijn voor de kinderen dat jullie er zijn en hen aandacht geeft.Zo mooi dat een klein beetje al zoveel kan doen. We leven mee en groeten jullie vanaf hier!