Veel in korte tijd...
Door: Hennie
Blijf op de hoogte en volg Hennie
25 Mei 2022 | Kenia, Kisumu
Weer zoeven we de asfaltweg af naar Sondu, het gaat zonder meer lekker, maar ik mis nog steeds de 'dancing road' soms met de spekgladde modder, de kuilen en rotspunten, het was een sport op zich voor de driver. Nu 'glijden' we de berg af. We zijn onderweg naar Quinter in Kendu Bay anderhalf uur verder op eerst de piki piki, dan 2x een matatu en dan weer de piki piki naar Quinters huis.
Quinter heeft hier de opleiding voor gehandicapte en zwakbegaafde meisjes gedaan en heeft leren omgaan met de breimachine. Jaren geleden kwam er een gift en omdat één van de leerlingen wist hoe ze mandjes moet vlechten, heb ik in overleg met zr. Ludovena dat geld bestemd voor het kopen van materialen. Sindsdien is het vlechten van mandjes een succesvol onderdeel van de opleiding. Iedereen was enthousiast inclusief Quinter.
Quinter vertelde eens dat ze wees is en als klein meisje werd opgevangen door een tante. Daar woonde zij ook, naar mate ze ouder werd vond ze het lastig om steeds geld te vragen als ze iets nodig had. Ze wilde heel graag zelf dingen maken en verkopen zodat ze niet van tante afhankelijk zou zijn. Ze vroeg mij haar te helpen met wat materialen voor het mandjes vlechten. En…? Ze doet het geweldig! Met de breimachine breid ze truien, mutsen en sjaals, maakt placemats en mandjes in allerlei formaten en gaat ermee naar de markt. Ieder jaar bezoek ik haar en probeer iets voor haar mee te nemen als extra steuntje in de rug. Namens een vriendin die me iets mee had gegeven, kocht ik 4 rollen van het materiaal voor haar. Diep respect voor deze doorzetster die zonder haar krukken niet op haar benen kan staan en kruipend door het huis gaat omdat dat het handigste is. Ze woont nog in het huis van tante die twee jaar geleden is overleden, maar aan het einde van het jaar moet ze een eigen onderkomen hebben. Vol trots laat ze de spulletjes zien die ze alvast van haar verdiende centjes heeft gekocht. Daarna na het graf van tante die op de compound begraven ligt, zoals hier de gewoonte is. Na ons vertrek is ze ws direct hard aan het werk geslagen want de volgende dag stuurt ze een foto waarop te zien is dat ze niet stil heeft gezeten. Op en top Quinter!
Een ander meisje Margareth heeft ook de opleiding voltooid. Ze woont samen met Jerian in een piepklein huisje niet veel meer dan een schuurtje. Ook zij kan een beetje hulp goed gebruiken, maar daarover later meer.
Op zondagmorgen zijn we op visite bij Erik en Mirjam en hun zoontje Don van vier. Twee jaar geleden verloren ze een te vroeg geboren meisje. Nu is Mirjam opnieuw zwanger, voelt zich goed en hopelijk krijg ik over 4 maanden een mooi berichtje over gezinsuitbreiding. Erik is zzp-er schildert letters en taferelen op muren ed. Geen vetpot, daarom knoopt Mirjam knielkleedjes om te verkopen, wat aardig lukt. Ook zij zijn blij met iets extra's. Het dominospel wat ik nog in een kast thuis had van de kinderen geeft veel vrolijkheid. Een goed bestede zondagmorgen!
Dit jaar heb ik met opzet niet om giften gevraagd. Het kost tijd om stukje bij beetje het geld op te nemen en aangezien we hier maar drie weekjes zijn is de tijd erg beperkt om er een goede bestemming aan te geven. Er stond nog een gift geparkeerd bij Bondo Kids van een kerk in Kampen en er was nog wat over van 2 jaar geleden plus wat kleine spontane giften, al met al toch nog een kleine twee duizend euro om mooie dingen te doen.
Van de 26 nieuwe bedden in de ziekenzaaltjes moeten er nog 10 voorzien worden van een matras. Een mooie besteding van het restant van vorig jaar. Van de gift van de kerk kunnen we 5 rollen stof kopen voor lakens die hier door de naaister worden gemaakt. Iedere rol is goed voor zo'n 24 lakens. Honderdtwintig lakens plus een geavanceerd bed voor het speciale eenpersoons ziekenkamertje is een prachtige en nuttige bestemming.
In korte tijd toch heel veel kunnen doen. De dagen waren soms behoorlijk gevuld en vermoeiend, maar wat een voldoening! Dankbaar ook omdat ik ook hier stukje bij beetje sterker wordt.
Warme groetjes allemaal!
25 Mei 2022 - 20:32
Jose:
Wat mooie verslagen Hennie,
Vol trots lezen wij die,
En wat een doorzettingsvermogen heb je, om dit te volbrengen.
Een mooie tijd en voldoening heb je daar,
Kun je straks mooi op terug kijken.
Heel veel geluk met jullie tweeën daar.
Gr vanuit een bewolkt Terwolde -
25 Mei 2022 - 20:36
Zwartkop:
Matatu en Piki piki zijn blijkbaar heel normale woorden.en hoe ziet een compound eruit? Quintes klinkt als een pienter persoon. Na iedere storm wortelt de eik zich dieper. Dit project wordt ieder jaar steeds mooier. -
26 Mei 2022 - 16:10
Hannie Schippers:
Ja Hennie, zo zie je maar weer dat het waar is dat een vrolijk hart genezing bevordert. Fijn hoor ! Ik proef door alles dat je het naar je zin hebt en als een vis in het water!. Corrie, kan je Hennie een beetje bijbenen ? In gedachten zie ik jullie achter op de Piki piki zitten ,wat een avontuur zeg ! Je moet het maar durven! In ieder geval nog heel goede dagen met elkaar en de mensen die jullie ontmoeten! -
27 Mei 2022 - 18:27
Adry Den Heyer:
Dag Hennie,
Een mooi en boeiend verslag heb je weer gemaakt. Langzamerhand krijg ik een aardig beeld van waar je mee bezig bent en wie je contacten zijn. Er valt heel veel te doen en je 'springt' ook overal in en bij. Hoewel dit alles veel energie vraagt, is het ook te begrijpen dat je hier weer energie van krijgt. Met deze 'balans' wens ik je nog een mooie en zinvolle tijd, hartelijke groet, Adry -
30 Mei 2022 - 13:49
Mark Steenbergen:
Hoi Hennie en Corrie,
Nog even de bevestiging dat ik jullie donderdagavond ophaal van Schiphol. Via de website van Schiphol volg ik de vlucht. Hij staat nog steeds voor 20:50 in de boeken. Aangezien ik waarschijnlijk de volgende ochtend vroeg moet werken, zou ik graag een overnachting in Zwolle willen reserveren. Dan rij ik 's ochtends vanuit Zwolle naar mijn werk, is dat mogelijk Corrie?
Nog heel veel plezier gewenst de komende dagen en alvast een veilige terugreis gewenst :-)